Ízletes csirkeleves

4 fő részére

Nehézség:

könnyű

hozzávalók

  • 1 egész csirke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 8 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 kis karalábé
  • 1 apró zellergumó
  • 3 db nagyobb kelkáposztalevél
  • 3 db, maréknyi méretű karfiolrózsa
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 8-10 szem kelbimbó
  • 4 db közepes csiperkegomba
  • 1 nagy maréknyi zöldborsó
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 teáskanál lestyánlevél
  • 8-10 szem borókabogyó
  • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
  • ízlés szerint egész feketebors

Elkészítés

Egy fazékban 4-5 liter vizet felforralok. A szárnyast feldarabolom, és alaposan megmosom, majd a forró vízbe teszem, és 3-5 percig forralom. A vizet leöntöm, és a csirkét újra alaposan megmosom-átdörgölöm. Ezzel a módszerrel lesz szép, tiszta levesünk. A csirkét és a megtisztított egész vöröshagymát fazékba teszem, melyet kb. a feléig töltök hideg vízzel. Teatojásba zárom az egész borsot és a borókabogyót, majd a levesbe lógatom. A legkisebb takaréklángon, fedő alatt, másfél órán át főzöm. Forrnia ez idő alatt nem szabad. Közben alaposan megtisztítom és felaprítom a zöldségeket: a gombákat, a paprikát (kicsumázva, kimagozva), a paradicsomot és a répaféléket hosszában kettévágom, a karalábét nagyobb, a zellert kisebb kockákra vágom. A zöldségeket a borsó és a zöldfűszerek kivételével a leveshez adom, amelyet kb. fél órán át gyöngyözve, lassan forralok, a habját időnként leszedve a tetejéről. Amikor megpuhultak a zöldségek, beleszórom a zöldborsót, a lestyánt, a pirospaprikát, a zellerzöldet és a friss petrezselyemzöld felét egészben. Ha kell, utánasózom. Öt perc múlva a leves készen van. Ekkor - ha kell - egy papírtörlővel óvatosan felitatom a zsírt róla, majd anélkül, hogy felkeverném, kihalászom a csirkedarabokat, és egy tálba halmozom. A vöröshagymát, a paprikát és a paradicsomot kidobom a levesből, a többi zöldséget csinosan elrendezgetem egy nagy lapostányéron. A levest megfelelő méretű jénai tálba szűröm egy patyolattiszta konyharuha segítségével. A ruhán maradó zöldborsószemeket leöblítem, a leveshez adom. A maradék petrezselyemzöldet egy ollóval gyorsan a levesestálba aprítom. Cérnametéltet vagy reszelt zöldségekkel, zöldfűszerekkel dúsított daragaluskát kínálok hozzá.

Megjegyzés

A lestyán és a borókabogyó selymesen kiemeli a leves finom, "nagyi-féle" ízét. Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni. Elronthatatlan. A receptet "Adria" néven küldték be.

Hozzászólások

Új hozzászólásokat átmenetileg nem lehet beküldeni.

Ehhez a recepthez még senki sem fűzött megjegyzést.